Dans Odaklı Dişil Enerji® kurucu eğitmeni, Performans Sanatçısı,
Somatik Diyalog Kolaylaştırıcısı ve Dans & Hareket Terapisti
Merhaba, Ben Buse Çetin. Dans Odaklı Dişil Enerji’nin kurucusu ve eğitmeniyim.
Dans, bana yaşamın içinde kendiliğinden geldi ve sonrasında Türkiye'de bunun genellikle pek hoş karşılanmamasına rağmen dansı meslek edinmeye karar verdim.
İstanbul Bilgi Üniversitesi-Sahne ve Gösteri Sanatları Bölümü’ne tam burslu olarak kabul edildim ve birincilikle mezun oldum. Üniversite boyunca dans/hareket teknikleri, oyunculuk, diksiyon, bale, çağdaş dans, çağdaş tiyatro, deneysel tiyatro, bedenler ve teknolojiler, yoga, kontak doğaçlama, sahne sanatları tarihi, yaratıcılık odaklı çalışmalar, performans sanatı ve somatik çalışmalar gibi çeşitli alanlarda akademik eğitim aldım. Bunun dışında lisans süreci boyunca Skinner Releasing Teknik, Axis Syllabus, Mikusano Mitakara, Bones For Life gibi beden odaklı pek çok çalışmaya da katıldım.
Dans alanındaki vizyonumu desteklemesi adına Nefes Koçluğu ve Yaşam Koçluğu eğitimlerimi akademi dışında tamamladım. Qi gong temelli Yin Yoga eğitmenliği süresince tao felsefesi, bedenin enerji noktaları, meridyenler ve çakralar, elementler üzerine daha ezoterik perspektiflere yoğunlaştım.
Fonksiyonel Anatomi, Bağ Doku-Fasya Anatomisi eğitimleriyle beden ve sağlık konusundaki bilgilerimi güncel tutmaya özen gösterdim. Bağ doku konusunu teorik olarak işledikten sonra günümüzde önemini daha iyi anladığımız fasya sağlığını dans ile nasıl koruyacağımızı pratik anlamda araştırdım. Bu araştırmalarımı Münih’te Rolfing Enstitüsü’nde eğitimlere devam ederek güncel tutuyorum.
Yin-yang dualitesini hem teoride hem hareketin içinde inceleyerek; dişil enerji kavramının “kadınsılık”tan çok daha öte bir anlam taşıdığı konusunda netleştim. Dans esnasında hareketin içerisinde dişil enerjiyi nasıl yaşatabileceğimize dair yeni egzersizler, metodlar geliştirdim.
2015’ten beri asıl hareket kaynağım olan Somatik Diyalog® tekniğinin uygulayıcılık eğitimini tamamladım. Somatik diyalog, insanın doğaçlama hareket çalışmaları eşliğinde kendi omurgasına, bedenine ve otantik hareketine bağlanmasını sağlar.
Dans ve Hareket Terapisi yüksek lisans sürecim sırasında “Laban Movement Analysis, Bartenieff Fundamentals, Body Therapies, Kestenberg Movement Profile, Moving Cycles…” gibi bilimsel makalelerde kabul gören beden odaklı terapi tekniklerle akademik düzeyde eğitim gördüm. Ayrıca klinik psikoloji, nörolojik hastalıklar, çocuk-ergen terapisi, rehabilitasyon alanlarında çalışmalar yaptım.
Yüksek lisans tezimi “Belly Dance, Dance Movement Therapy & Sexuality” üzerine yazdım. Dans terapisine göbek dansını dahil ederken cinselliğimizle ilişkimize nasıl destekler sunabileceğimizi araştırdım. Eş zamanlı olarak Göbek Dansı Terapi® metodunu oluşturdum.
Terapötik anlamda Çapa Hastanesi Sosyal Psikiyatri Servisinde dans ve hareket terapisti olarak görev aldım. Çeşitli tanılı hastalarla birlikte hareket odaklı grup terapileri yürüttüm.
Öğrenmeye hiçbir zaman ara vermiyor ve en yoğun dönemlerimde dahil yeni hareket terminolojileri araştırmaya devam ediyorum. Uluslararası Gaga-Dancers, Human Animal, flamenco, Rolfing, urban danslar gibi alanlarda kendimi yenilemek adına katılımcı olarak bulunmayı sürdürüyorum.
10 yıldan fazladır devam ettiğim dans eğitmenliği kariyerimde 2019 yılından beri Dans Odaklı Dişil Enerj®i ismiyle eğitimler sunuyorum. Bu eğitimleri; katılımcıların göbek dansı ve pelvis odaklı hareketlere yoğunlaşarak dişil yönlerinin canlanmasına, zihninin ve bedeninin senkronize olmasına, kronik ağrıların vb. fiziksel problemlerin hafiflemesine ve bedende homeostati sağlanmasına destek olmak için tasarladım.
Bedenin ve beden ötesi hislerin bir dans deneyiminde birleşmesi, tekleşmesi. Bilincin bedene akarak bütüne bağlanması. Bu sayede; dünya gerçeğinde ruhumuzun hareketini yaşatabilmek.
Katılımcıların hareketi yapmak için çabalamaları yerine; dişil nitelikleri ile bağlandıklarında dansın kendiliğinden yaratıldığını idrak etmeleri için yapılandırılmış eğitimler ve seanslar sunmak. Bedenlerimizin felsefesini düşünme, sorgulama, paylaşma, sağaltma alanları açmak.
2015–2019 |
İstanbul Bilgi Üniversitesi, Sahne ve Gösteri Sanatları - Lisans
Sanat Kurumları Tarihi, Sanat Tarihi, Diksiyon, Hareket ve Oyunculuk Teknikleri, Sağlık Kurumları İçin Psikoloji, Doğa Temsilleri, İleri Hareket Teknikleri, Bale, Çağdaş Dans, Dansçılar İçin Yoga, Kontak Dans, Partnering, Dansta Doğaçlama Teknikleri, Oyunculukta Temel İlkeler, Performans Sanatlarında Güncel Konular, Performs Okumaları, Bedenler ve Teknolojiler, Ekolojik Sürdürülebilirlik, Yaratıcı Süreçler, Performans ve Somatik Çalışmalar, Koreografi Kompozisyon, Gündelik Hayatta Gender, Prodüksiyon Ve Yönetmenlik, Çağdaş Tiyatro, Mekana Özgü Performans, Sahne Sanatları Tarihi, Kamera Önü Oyunculuk, Deneysel Tiyatro, Sahne Işık ve Tasarım |
2022-2024 |
SRH Heidelberg, Dans ve Hareket Terapisi – Yüksek Lisans
Terapötik Bilimler, Dans Terapisine Giriş, Psikoloji Ve Psikoterapi Ekolleri, Dans ve Hareket Terapisi İlkeleri, Klinik Psikoloji, Hareket Gözlemleri ve Hareket Analizleri, Kestenberg Movement Profile, Laban Ve Bartenieff Analizleri, Dans Araştırmalarında Embiriyoloji, Nöroloji ve Nicel Araştırmalar, Klinik Staj, Beden Terapileri, Agresyon Regülasyonu, Dans Terapisinde Komünite Pratikleri, Süpervizyon, Uygulamalı Hareket Analizleri, Moving Cycle Tekniği, Kanıta Dayalı Klinik Pratikler, Çocuklar ve Ergenlerle Dans Terapi, Sanat Terapileri ve Spesifik Uygulamalar, Dans Hareket Terapisi ve İnterdisipliner Yaklaşımlar, İleri Klinik Yerleşim, Hukuk ve Etik |
2023 | (SE)® Pespektifinden Cinsellik Travması ile Nasıl Çalışabiliriz? |
2023 | The Moving Cycle-I |
2015 | Somatik Diyalog® Kolaylaştırıcılığı |
2019 | Qi gong Temelli Yin Yoga Eğitmenliği |
2017 | WDP Istanbul Qigong Kolaylaştırıcılığı |
2019 | Nefes ve Yaşam Koçluğu, European Accreditation EALS |
2019 | Fonksiyonel Anatomi |
2022 | Bağ Doku, Fasya, Eklem Anatomisi |