Tabuları Sallamak
Dünyadaki bütün sistemleri olduğu gibi, bedeni de bir hiyerarşiye tabi tutarız, belirli bölgelerimizi diğerlerinden daha önemli ilan ederiz. Bazen bilim, bazen toplum; bazen anılarımızın ve yüklediğimiz anlamların kısıtlı algısı yapar bunu. Tüm bunlar genellikle ortak bir yerlerde buluşurlar ve bize belirgin, yine de üzerine pek de konuşulmayan yasaklar koyarlar.
Aslında bizler çağrışımsal varlıklarız ve bizden daha eski birtakım arkaik kayıtların kontrolünde, bilincimizden habersiz tepkiler doğurmaya yatkınız. Bu yatkınlığın en güçlü dışavurumlarını cinsellik ve onun civarındaki konularda izliyoruz.
Belki evet, cinsel seçilimin; ama en çok da hiyerarşik algılarımızın inşaa ettiği, ve bazen gereğinden fazla anlam yüklediğimiz erojen bölgelerimizi, tutsak ettiğimiz kafesten özgürleştirmemiz gerektiğini düşünüyorum.
Anüs; dolayısıyla kalça, bedenimizin özenle incelenmesi gereken bir bölümüdür çünkü birçok tabuya, çocukluğumuza aynı anda ve tetikleyici bir biçimde dokunur. Anüs, bedende istenmeyenin dışarı atılmasının, aşağıladıklarımızın, utançlarımızın sembolü olmakla eş zamanlı, kimileri için hazzın, doğurganlığın, zevke sahip olmanın çağrışımını yaratır. Heteronormatif algıda yoğun bir korku ve yasağın temelini oluşturur. Bazen isteğin, bazen itirazın ortak boşluğudur. Ama öyle ya da böyle, bizi kışkırtır.
Twerk; kendi başına çok sade bir eylemdir, yaptığımız tek hareket kalçadaki dokuların hareketlendirilmesi ve sallanmasıdır ancak etki alanı oldukça büyüktür. İzleyenin kalça ile kurduğu bağın tüm yansımalarını, tüm yargılarını, korkularını, arzularını, merakını, hayranlığını, tiksintisini… ve dahasını sallamaya başlar.
Twerk eylemini gerçekleştiren insan ise aslında yalnızca kalçasını özgürleştiriyor ve yerle diyaloğun çabasız keyfini yaşamaya başlıyor. Birçok twerk katılımcım zamanla cinsellikle ilişkilerinin rahatladığını, regl problemlerinin ortadan kalktığını, kendilerine güvenlerinin arttığını, yaşam güçlerinin yükseldiğini belirtiyor.
Twerk; insanın eskilerden bildiği ritüellere, arınmaya ve kutlamaya aracı oluyor.
Anatomik olarak incelediğimizde; twerk yeri gerçek anlamıyla kavramanın ve kalçayı rahat bırakarak bilinçlendirmenin tekniğini sunuyor. Karın ve kalça aktifleşiyor, bedenimizin alt bölümüyle ilişkimiz uyanıyor, titremek bedenin genelinde sakinleştirici ve aynı zamanda coşturucu bir etki yaratıyor. Ve hatrıma Dile Gelmeyen Bir Sesle kitabından şu söz düşüyor: “Tanrı titrediğimiz yerdedir…”
“Twerk yapıyorsun, nasıl olur da bu kadar entelektüel birisin aynı zamanda…” vs gibi mesajlar alıyorum instagramdan. İşte tüm bu mesajlar, bana neyi nereye koyduğumuzun ve aslında kendimizi tabularımızın altında ne kadar ezdiğimizi apaçık gösteriyor. Twerk hareketi “Hiçbir şey bu kadar anlamlı değil.” fikrini bedenliyor ve bu fikre bedenen çok ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Bence tabuları da biraz sallayalım, katılaşacağımıza, yaşayalım.