Regl Döneminde Dans Etmek

Regl dönemini bir kabus ve yaşamın önünde bir engel olarak görmek yaygın bir inançtır.

Kanamak; her ay gerçekleşse de pek çok insan için hala ekstrem bir durum. Regl olduğunda hayatını durduran, bu durumdan mutsuz olan kadınlarla karşılaşmışsındır veya belki de sen o’sundur. Kimilerimiz yılın 4/1 ini kanayarak geçiriyor.

Hepimizin ilk kanama öyküleri birbirinden başka, bir çoğumuza regl’ın tam olarak ne olduğunu anlatılmamıştır bile. Ortaokulda bir grup eğitmenin “Ped takma” dersi vermeye okula geldiğini hatırlıyorum. Ben ise çoktan regl olmaya başlamıştım, geç kalınmış bir öğretme.

Ve dahası, regl eğitimi sadece pedi nasıl takacağımız üzerine mi olmalı?

Uzun yıllar başımın belası olan regl problemleri yüzünden hakikaten çok üzülüyor ve zorlanıyordum. Ağrıdan serumlar yemek, bir de üstüne sürekli düzensiz kanamak, halsizlik, gerginlik, umutsuzluk… Hele bir de o gün dans edeceksem! Eyvah. İnsan biyolojisinden soğuyor haliyle, kızıyor bedenine. Kızıyor sürekli değiştiği için, güçsüzleştiği için. Sonradan regl dönemimi bu kadar seveceğimi düşünemezdim tabii.

Sonra lise döneminde kendi kendime bir çözüm keşfettim: Regl ağrısı olduğunda mekik çekmek bana iyi geliyordu. Evet hem yatıp uyumak, hayata küsmek ve kapanmak isteriz ama ben bana hareket etmenin çok iyi geldiğini bulmuştum içgüdüsel olarak. Artık ağrım olduğunda kendimi hareketsizliğe kaptırmak yerine harekete yönlendirmenin benim için çok daha faydalı olduğunu anlamaya başladım. Uzanıp cenin pozisyonunda yatmak istesek de, aslında bu pozisyon karın kaslarımızı daha çok sıkıştırır ve ağrıyı arttırma ihtimali yüksektir.

Regl döneminde dinlenmek elbette iyi bir fikir. Kendimize bol ve ekstrem hareketlerle işkence çektirelim anlamına gelmiyor bu. Yine de bu cümleyi şöyle revize etmek isterim: Regl döneminde DİNLEMEK iyi bir fikir. Dinlemek için illa durmak mı gerekir? Hayır. Kendini yumuşak hareketler içinde de dinleyebilirsin.

Dansımı performans odağından çekip dişil enerji ve kendimi dinlemek üzerine yoğunlaştırmaya başladığımda fark ettim ki; regl döneminde ve öncesinde düzenli, özenli, sakin hareketler hem kanamamı kolaylaştırıyor, hem ağrımı dindiriyor, hem de ruh halimi rahatlatıyor. Hepimiz bizi bir kara delik gibi içine çeken o koltukları ve ekranları iyi biliriz. Evet uzanarak dinlendiğini sanıyor olabilirsin ancak buna bir ara verip kendini yavaşça harekete davet ettiğinde sana ne kadar iyi geldiğini göreceksin.

Ve bir süre sonra dansı yaşamın bir parçası haline getirmek, bütün döngülerinle dans etmeni destekleyecek. Evet, bizler dönüşüyoruz. Yumurtlama ve kanama döneminde gerçekten de aynı davranmıyor, hissetmiyor ve aynı yerden yaşamıyoruz. Dansı ezbere değil kendini dinleyerek yaşamın bir parçası haline getirdiğinde, dans bütün bu dönüşümlerinde sana arkadaş ve destek oluyor. Burada amaç muhteşem danslar etmek değil, evrendeki her şey gibi hareket etmek.

Yani dans, regl problemlerin için destekçin olabilir. Dans ederek de dinlenebilirsin. Hareketlerinle karnının kasılıp gevşeme hareketlerine katılabilir ve döngülerini kutlayabilirsin. Böylelikle kanadığını ve her ay kanayacağını yalnızca zihinsel değil, bedeninle ilişkini yapılandırarak kabullenmiş olursun.

Bunun için karnının içine doğru gevşeyip, pelvis hareketlerini sakince denersen yaşam daha keyifli bir yer olacak. Sen yine de keyfe çok kapılıp çıplak ayakla taşa basma tabii!

Babaanneler en nihayetinde hep doğru söylüyor ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir